Povești

Dilema din vagonul numărul 7

Deoarece am petrecut weekend-ul prelungit pe fabulosul litoral românesc, am avut ocazia să călătoresc cu trenul. CFR în toată gloria sa. Drumul de dus decent, curăţel, s-a încadrat în timp, fără întârzieri, priză în tren, bilete cumpărate online.

Și așa, după câteva zile liniștite petrecute la mare, la soare, revenim la drumul de întoarcere. Drum plin de dileme rămase nerezolvate.

Am cumpărat biletele online pentru 2 persoane (eu și Nicoleta) și am văzut că ni s-au alocat locurile 12 și 27. Ciudat, în condiţiile în care, în mod logic, ar trebui să se dea 2 locuri unul lângă altul. Nu e ca și cum toţi călătorii își cumpără online și nu mai erau alte locuri.

Până la dilema în sine aș vrea să subliniez că, dacă îţi faci rezervare online, nașul vine cu o hârtiuţă pe care îţi caută numele și te bifează după ce ai arătat buletinul. Vintage!

O dată ajunse în tren ne dăm seama “de ce” locurile erau alocate așa. Oricât de deștept ar fi fost softul de bilete online care alocă locurile în tren, nu avea cum să nu se încurce și să îi dea cu virgulă. La cum e numerotarea, locurile 12 și 27 ar fi putut, foarte bine, să fie unul lângă altul.

Te urci în tren, vezi numerotarea, ridici o sprânceană, te așezi să nu încurci lumea și apoi te uiţi și te gândești. Există o logică în modul în care sunt numerotate locurile? Ce a vrut să spună autorul? Te bântuie nedumerirea. Mai ales dacă ai câţiva pitici așa că mine și nu ai liniște până când nu înţelegi de ce.

Ca să nu ne gândim prea mult la numerotare, trenul s-a jucat puţin cu noi – pleacă din gară, oprește vreo 10 minunte lângă gară, pleacă în direcţia opusă,  revine în gară, mai stă 15 minute și apoi pleacă cu aproximativ 30 de minute întârziere. Așa să ne verifice dacă știm sau nu în ce direcţie e Bucureștiul.

Revenind la numerotare, dacă există o logică noi nu am găsit-o. Și nu se poate spune că nu am încercat. Ne sunt martori câţiva colegi de drum.

Așadar se dă problema astfel:

Locurile în vagon încep cu numărul 12.

Locul 13 lipsește.

Aranjarea este conform schemei de mai jos.

Să se găsească logica.

Am încercat să ne dăm seama ce și cum. În mintea mea mă gândeam că trebuie să fie o logică. Așa ar fi normal. Ne-am gândit că o fi vreun șir fibonacci. Cine știe? Poate CFR-ul, în infinita mărinimie, vrea să ne ţină mintea ascuţită. Nimic. Am făcut celulă de criză cu vreo 2 vecini. Am căutat explicaţii pe internet. Nada!

Am decis să întrebăm nașul. Proastă decizie.

Conversaţia dintre Nicoleta și naș a decurs cam așa:

– Stimate domn, ne uităm la numerotarea locurior și încercăm să ne dăm seama care este logica acestei numerotări. Ne puteţi ajuta?

 – (Nașul, cu privirea pierdută): Domnișoară, nu vă mai bateţi capul cu astea!

 – Dar măcar ne puteţi spune de ce locurile încep de la 12?

  – Păi locurile de la 1 la 10 nu există în vagoane. Încep de la 11.

 – Și unde e locul 11 în vagonul ăsta?

 – Nu știu, domnișoară! Inginerii care au făcut asta știu. Nu vă mai bateţi capul!

 – Dar locul cu numărul 13 de ce nu există?

Ne-a privit cu milă, a dat dezaprobator din cap și a plecat mai departe.

Deci, dragii mei, mă ajutaţi să rezolv problema? Găsiţi logica și luminaţi-ne și pe noi.

 

Please follow and like us:

5 thoughts on “Dilema din vagonul numărul 7

 1. In mod normal, scaunul din față ar trebui sa fie numerotat consecutiv. I imagine sunt dispuse bine 31-32, 21-22, 24-25, 26-27.
  Problema e ca multe scaune sunt recondiționate, se demontează si sunt trimise la reparat.
  Daca numărul locului este scris pe scaun atunci cel mai probabil a fost o încurcătură când s-au remontat.

 2. Ma gandesc la 2 variante: ori au inlocuit scaunele cu totul cu altele, pentru ca s-au rupt (bine, nu s-au rupt singure, le-au rupt niste animale needucate, ca nu pot sa-i numesc altfel), sau au pierdut numerele (bine, nu le-au pierdut, s-au furat de alte animale needucate) si le-au inlocuit cu ce aveau, ca safie cat de cat in aceeasi plaja numerica.

 3. Cand eram studenti si mergeam cu trenul mai desfaceam cu o surubelnita numerele si le remontam astfel incat sa avem locurile grupate. O fi din perioada aia…

 4. o parte de logica exista totusi:
  * locurile pana la 10 pot fi usor confundate (au o singura cifra) si cum in vagon nu sunt 100 de locuri.. iti permiti sa le numerotezi de la 11.
  * locul 13 poate fi eliminat din motive de superstitie (nu e o chestie atat de rara) – totusi, nu cred ca e cazul aici, ci nu exista pentru ca acolo e spatiu pt altceva.
  * locurile care se termina cu 3 si 8 sunt spre fereastra pe o parte
  * locurile cu 1 si 2 sunt spre culoar pe aceeasi parte
  * similar, locurile cu 4 si 7 sunt spre fereastra pe cealalta parte, in timp ce 5 si 9 sunt spre culoar.
  * locuri cu 0 si 9 nu sunt necesare.

  dupa logica asta.. se poate determina care locuri sunt la fereastra si care sunt impreuna fara a fi nevoie de o harta (sa se poata elibera rapid rezervari de catre operatorul de la casa de bilete conform preferintelor clientului), deci pare destul de “genius” numerotarea.

 5. Simplu. Fiecare vagon vine din fabrica cu tot cu scaune si sunt prenumerotate (dintr-un motiv de idioti care asa le-au cerut), plus cateva de rezerva peste numarul de locuri disponibile. Chestia asta este ok, asa este si la avion, producatorul ii da oportunitatea operatorului sa-si aleaga densitatea randurilor si cam tot ce s-a dovedit util de-a lungul timpului, scaunele in plus sunt utile si doar ca ti se strica un scaun si vrei sa-l schimb pana il reconditionezi, nu sa vinzi mai putine locuri.

  Cum de-a lungul folosirii vagonului o parte dintre ele trebuie date jos pentru reconditionare si inlocuite cu altele, ajung sa fie imprastiate asa cum le-ai gasit tu (ca nu scoate vagonul din circulatie pentru scaune cu probleme, schimba doar scaunul cu pricina). Nu au logica pentru ca sunt schimbate doar atunci cand este nevoie.

  Acum, de ce sunt prenumerotate scaunele cu locurile lor nu o sa inteleg. Dar venind cu numarul, doar nu or sa stea baietii sa faca rocada la toate ca sa schimbe doar unul. Il pune unde e nevoie si asa ramane. Ar fi mai simplu daca au o serie pusa in alta parte, iar numarul de sus ar trebui sa poata fi schimbat de cine inlocuieste scaunul, e mult mai simplu daca vinzi locuri, ca nu trebuie sa schimbi in sistem locurile dupa cum le aranjeaza un gigel, locul este mereu in aceeasi pozitie. Dar na.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *